27.10.2017., Zakonske promjene

U nastavku prenosimo obavijest sa stranice fina.hr vezano za istek fiskalizacijskih certifikata:

 

U studenome 2017. godine istječe pet godina od početka izdavanja fiskalnih certifikata, koji se izdaju na rok od 5 godina.

Kako ne bi došlo do prekida u postupku fiskalizacije računa, obveznici fiskalizacije su obvezni, prije isteka valjanosti postojećeg certifikata, zatražiti izdavanje novog, čija će valjanost biti sljedećih 5 godina.

Istekom razdoblja od 5 godina, postojeći certifikat postaje nevažeći te je u blagajničko rješenje potrebno implementirati novi certifikat, kako ne bi došlo do prekida fiskalizacije računa. S obzirom na to da datumom isteka postojeći certifikat postaje trajno nevažeći, preporuka je da se izdavanje novog certifikata zatraži pravovremeno, kako bi se zamjena izvršila do isteka postojećeg certifikata. Neovisno o tome kada će obveznik zatražiti izdavanje novog certifikata, postojeći certifikat vrijedi do njegova isteka, što ostavlja dovoljno vremena da se postojeći certifikat u blagajničkom rješenju zamijeni novim.

Fina će obveznike, odnosno skrbnike certifikata, od listopada kontinuirano obavještavati o isteku certifikata 45, 30 i 15 dana prije isteka valjanosti certifikata. Obavijest se šalje na e-mail adresu osobe koja je evidentirana kao skrbnik certifikata ili na poslovnu adresu obveznika fiskalizacije. Ako je u razdoblju od izdavanja certifikata došlo do promjene podataka koju obveznik nije prijavio u Fini (e-mail adresa skrbnika certifikata, adresa poslovnog subjekta ili promjena skrbnika certifikata), potrebno je u što kraćem roku Fini dostaviti točne podatke kako bi Fina mogla obavijest o datumu isteka certifikata dostaviti pravovremeno i na pravu adresu.

Obveznici koji nisu primili obavijest o isteku valjanosti certifikata ili ne znaju kada točno ističe valjanost njihovog certifikata, provjeru mogu izvršiti pozivom na besplatni broj telefona 0800 0080 ili slanjem upita na adresu e-pošte certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

Postupak izdavanja novog certifikata je isti kao postupak koji su obveznici prošli prilikom prethodnog izdavanja certifikata, a dokumentacija se predaje u Finine poslovnice.

Pročitajte obavijest FINA-e vezanu uz istek fiskalizacijskih cerifikata i budite informirani. Za sva pitanja stojimo na raspolaganju. 

Sve potrebne informacije o izdavanju certifikata za fiskalizaciju kao i popis poslovnica u kojima se izdaju, obveznici fiskalizacije mogu pronaći na ovim stranicama.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail