31.12.2021., Zakonske promjene

2022. godina donosi određene izmjene zakonodavne regulative kao i određene dorade i izmjene u programskom rješenju Apross:

1)    Priprema za uvođenje EUR-a

Hrvatska planira uvesti euro već od 1. siječnja 2023. godine, najavljuju Vlada i Hrvatska narodna banka.

Dvojno iskazivanje cijena bit će ključna mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura. Obveza dvojnog iskazivanja cijena bit će na snazi u razdoblju od otprilike pet mjeseci prije uvođenja eura do godinu dana nakon uvođenja eura.

Dvojno iskazivanje cijena poduzeća će morati primijeniti na cjenicima i promotivnim materijalima koje objavljuju na internetskim stranicama i u medijima. Blagajne poduzeća također će biti prilagođene za dvojno iskazivanje cijena kako bi na računima cijene pojedinih proizvoda i ukupan iznos računa bili iskazani u objema valutama. Tijekom razdoblja dvojnog iskazivanja cijena na cjenicima se neće smjeti nalaziti suvišne informacije koje bi mogle zbuniti potrošača. Tako će se, primjerice, na etiketama u trgovinama osim cijene u kunama i eurima, smjeti nalaziti još samo fiksni tečaj konverzije (u punom brojčanom iznosu, dakle sa svih šest znamenki) kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate.

Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom može započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro, kažu iz HNB-a.

S danom uvođenja eura kao nacionalne valute Republike Hrvatske, za optjecaj će se pripremiti dovoljna količina eurokovanica da se podmire potrebe svih građana i poslovnih subjekata, nadodaju iz HNB-a. Ono što sve građane zanima jest do kada će se moći paralelno koristiti i kune i euri.

Tijekom prva dva tjedna od dana uvođenja eura u optjecaju će se istodobno nalaziti kune i euri, a trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u eurima”, pojašnjavaju iz Hrvatske narodne banke. Nakon isteka tog razdoblja euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja, nadodaju.

U svrhu osiguranja nesmetanog prelaska na novu valutu, u kratkom prijelaznom razdoblju kuna i euro istodobno će imati status zakonskog sredstva plaćanja.

Nakon konzultacija Komisije, Ekonomskog i Financijskog komiteta odlučeno je da središnji tečaj kune za euro bude 7,53450 kuna.

Zagreb Data se aktivno priprema za sve zakonske i ostale izmjene koje će biti potrebno provesti tijekom 2022. godine kao i za sve ostale izmjene koje trebaju biti spremne na 01.01.2023. godine.

Ostale bitne info zakonske promjene:

1)    Osnovice za obračun doprinosa (osnovice se mijenjaju u programu Postavke poduzeća)

  •  Najniža mjesečna osnovica za obračun doprinosa (za bolovanje):  3.624,06
  •  Najviša mjesečna osnovica za obračun doprinosa: 57.222,00
  • Najviša godišnja osnovica za obračun doprinosa: 686.664,00

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail