Zagreb Data nudi uslugu održavanja sistemske opreme svojim poslovnim partnerima kroz ugovor o održavanju opreme. Nudimo nekoliko vrsta rješenja za nadzor i kontrolu servera te backup podataka, ovisno o kompleksnosti sustava i zahtjevima korisnika. Bilo koje backup rješenje se nadgleda u real time okruženju od strane naših inženjera pomoću high availability in-house razvijene aplikacije ZD Monitor, posebno za tu namjenu, te se šalju personalizirani izvještaji i alerti o bilo kakvom problemu u skladu s potrebama.

ZD Monitor se sastoji od 3 dijela:

  • Servisa koji se vrti na serveru poslovnog partnera
  • Servisa koji se vrti na našem glavnom serveru i
  • Programa koji interpretira prikupljene podatke

ZD monitor za servis servera i program koji intrepretira prikupljene podatke

Funkcionira da svi vanjski serveri poslovnih partnera kontaktiraju svakih 5 minuta glavni server i dojavljuju prikupljene statističke podatke, a glavni server ih zapisuje u bazu te odgovara u slučaju da ima neki zadatak za njih. Moguća su 3 zadatka:

  • Nazovi Zagreb Datu – vanjski server će uspostaviti VPN vezu do nas (ukoliko je sve u redu s infrastrukturom kod stranke). Ovaj zadatak se može koristiti npr. u slučaju kada ostali načini komunikacije zapnu (raštelan router, zaglavljen TeamViewer,…), a vanjski server se još uvijek prijavljuje, ili je jednostavnije da on uspostavi vezu prema Zagreb dati. Trajanje veze je ograničeno na sat vremena (bez kontrole pucanja). Ukoliko je potrebno, može se prije isteka ograničenja ponovo zadavati zadatak i ograničenje će se produžiti za dodatnih sat vremena.
  • Testiraj postavke – vanjski server zapisuje zadane parametre za kontrolu u datoteku settings.txt na svom c: disku (radi kontrole trenutnih postavki, ta datoteka se kreira isključivo za test, a servis kod pokretanja povlači inicijalizaciju s glavnog servera),
  • Promijeni postavke – izmjena kategorija i/ili lokacija koje se kontroliraju.

U IT industriji, backup (sigurnosna kopija) ili proces backupa se odnosi na kopije ili kopiranje podataka sa svrhom da se iz tih kopija mogu vratiti podaci u slučaju kada se originali oštete i postanu nedostupni.

Backup ima dvije različite svrhe. Primarna svrha je povratak podataka u slučaju gubitka podataka, bilo slučajnim biranjem ili korupcijom podataka. Korupcija i gubitak podataka je čest slučaj, a kvaliteta i cijena medija na kojima se nalaze podaci, ne garantira njegovu pouzdanost. Sekundarna svrha backupa je vratiti podatke iz nekog povijesnog trenutka unutar ograničenja koja su definirana prilikom postavljanja backup sheme (koliko često se vrši backup, koji tip backupa, s koliko slobodnog prostora raspolažemo).

Schema rada sustava za nadzor i kontrolu servera te backup podataka - ZD Monitor